Herkesin zaman zaman yaşadığı bel ağrısı, bazen sebebini bildiğimiz bazen de anlayamadığımız nedenlerden dolayı yaşam kalitemizi düşürebilir. Bel ağrısı nedenleri çok olsa da aralarında en yaygını, ağır eşyalar kaldırmak ve yanlış oturma pozisyonudur. Ancak kendi bel ağrınızın nedenini anlayabilmek için mutlaka vücudunuzu dinlemelisiniz. Örneğin; kendinize bel ağrınızın ne zaman ortaya çıktığını sorabilirsiniz. Zaten hissettiğiniz bir ağrı mı yoksa aniden mi ortaya çıktı? Ya da dinlenince geçiyor mu yoksa hiç geçmeyen sızı şeklinde hayat kalitenizi mi düşürüyor?
Bu soruların yanıtından emin olduktan sonra bir doktora başvurabilir, bel ağrınız hakkında neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Çünkü belimiz pek çok bağ, doku, kas, disk ve sinir barındırdığı ve vücudumuzun ağırlık merkezi olduğu için ona çok iyi bakmalıyız. Aksi takdirde yaptığımız bir yanlış hareket ya da rüzgarda kalmak gibi durumlar bel bölgemizdeki ağrının devam etmesine sebep olabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bel ağrısının pek çok sebebi olabilir ancak çözümü de mevcut! Bel ağrısı nasıl geçer diye kara kara düşünmenize gerek yok. Doktorunuza da danıştıktan sonra sizin için hazırladığımız bel ağrısı egzersizlerini uygulayabilirsiniz.
Mekik Çekmek
Mekik çekmek dendiğinde gözümüzde kilo vermek ve şekil almak için yapılan bir hareket canlansa da aslında bu hareket, en iyi bel ağrısı egzersizleri arasında yer alır. Bunun nedeni ise bütün gün bizi taşımış olan bel kaslarımızdan odağı alıp karın kaslarımızdaki kuvvete odaklanarak belimizi herhangi bir şekilde yormadan yapabileceğimiz bir egzersiz türü olmasıdır.
Mekik çekerken önemli olan nefes alıp vermeye dikkat etmek. Kalkarken nefes verip inerken nefes almanız gerekir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise baş ve boyun kısmınızı zorlamadan hareketi karın kaslarınızla yapmaya çalışmak. Unutmayın, amacımız bel bölgesini rahatlatmak, dolayısıyla kendimizi yukarı çekerken de belimizden değil karın kaslarımızdan kuvvet almalıyız.
Düz Bacak Kaldırma
Bel düzleşmesi egzersizleri arasında yer alan düz bacak kaldırma, bel ağrısı konusunda size fayda sağlayabilir. Dümdüz yatar pozisyondayken bir bacağınızı büküp diğerini düz bir şekilde, büktüğünüz bacağın diz seviyesine kadar kaldırıp yavaşça yere indirmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kaldırılan bacağın çok fazla yukarı kaldırılmamasıdır. Ayrıca bel boşluğuna da dikkat etmelisiniz. Belinizi boşluk kalmayacak şekilde yere sabitlerseniz en iyi sonucu alabilirsiniz.
Bizden ufak bir tüyo: Kaldırdığınız bacağınızın ayak bileğini kendinize doğru hareket ettirirseniz belinizdeki gerginliğe iyi gelecektir.
Çift Diz Göğüse Çekme
Sırtüstü uzandıktan sonra, bacaklarınızı kendinize doğru öekin ve ellerinizi dizlerinizin arkasında birleştirin. Ellerinizi birleştirdikten sonra, ellerinizin kuvveti ile dizlerinizi kendinize doğru çekin. Unutmayın, belinizin kuvveti ile dizlerinizi iterek değil, ellerinizle dizlerinizi kendinize çekerek yapmanız gerekiyor bu hareketi.
Bu hareketi 20 saniye yapıp bekledikten sonra 2-3 set arası yapabilirsiniz. Tabii ki eğer bu hareket ve yukarıda bahsettiğimiz diğer bel ağrısı için hareketler yaparken zorlanıyorsanız anında bırakmanız ve bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz. Burada sizler için derlediğimiz bu üç hareket düzenli yapıldığında ve diğer etmenlere de dikkat edildiğinde yaşam kalitenizde oldukça büyük bir değişim yaratacaktır.
Yazımızın başında yalnızca bel ağrılarından değil, bel tutulmalarından da bahsetmiştik. Haydi gelin, bel tutulmalarına ne iyi gelir onlara göz atalım:
Sıcak Su Tutmak
Sıcak su torbalarını kim sevmez ki! Kış aylarında özellikle kadınların her derdine deva olan sıcak su torbalarını bel tutukluğu için de kullanabilirsiniz. Belinizde bulunan kasılmış kasları gevşetmeye yardımcı olan sıcak suyu dilerseniz bir küveti doldurarak belinize temas ettirebilir, dilerseniz daha pratik bir yöntem olan sıcak su torbası ile belinize tutabilirsiniz. Aman dikkat, suyun sıcaklığının dayanabileceğiniz ölçüde olmasına